Ons verhaal

Hallo, ik ben Tom Hermans. 39 jaar oud en sinds mijn 15 jaar gepassioneerd door fietsen. Ik heb 2 schatten van kinderen (meestal toch). We wonen en werken beide in Kessel-lo (ik mijn hele leven al), en we doen alles wat we kunnen met de fiets. Al moet ik er ook wel bij zeggen dat ik best ook wel graag met de wagen rijd, en dit ook regelmatig moet doen (denk maar aan al die firma's uit Nederland-fietsland waarmee we werken, of om klanten te depanneren). Ik ben er dan ook van overtuigd dat de fiets een fantastisch vervoersmiddel is, maar dat mobiliteit verder gaat. En eerder een slimme combinatie is. 

In 2002 ben ik in de kelder van mijn ouders in bijberoep gestart, om op 6 jan. 2004 over te gaan naar de winkel waar we nu zitten. En waar we nog steeds heel tevreden zijn.

'We', zijn Kevin en ik. Kevin is 24, woont ook al zijn hele leven in Kessel-lo, en haalt in zijn vrije tijd al eens graag een motor uit elkaar, hij doet dit dan ook blindelings bij bv. een elektrische fiets. 

Mijn passie ligt vooral bij race en reisfietsen, niet toevallig net datgene waar Koga ook heel sterk in is. Toen Koga een aantal jaren geleden ons verzocht om verdeler van het merk te worden, heb ik dan ook niet meteen ja gezegd. Ik twijfelde eerst omwille van onze beperkte oppervlakte, en de niet geringe investering. Ondertussen, ben ik er van overtuigd, dat de beperkte oppervlakte net een sterke troef is. Zo zijn we genoodzaakt om zeer bewuste keuzes te maken, en niet gewoon maar alles vol te zetten. Niet elke fiets uit de collecties is voor eender waar geschikt, zo zijn er bv. ook modellen specifiek voor de Nederlandse markt. En wat de investering betreft, ben ik er ondertussen wel uit dat kwaliteit altijd een verstandige investering is. Dat dat het gene is waar ik graag voor wil staan. 

Kwaliteit, altijd en overal. In ons werk, onze fietsen en onze onderdelen. Maar we zijn ook mensen, dus er kan soms iets mis gaan. Daarom geven we ook op ons werk een ijzersterke garantie. Als er iets zou misgaan, lossen we het ook op.

De combinatie van de kwaliteit die we aanbieden, samen met alle opleidingen, de constante investeringen en verbeteringen in materiaal en infrastructuur hebben de afgelopen jaren ook geleid tot heel wat bijzondere erkenningen, en ook wel wat bijzondere klanten. Toen bv. ; de band Muse op Werchter stond, zijn ze ook hier gepasseerd en sindsdien gaat er ook een Koga Randonneur mee met hun op tournee, maar ook voormalig Europees president Herman Van Rompuy gaat nu met een Koga E-special naar Brussel. Of bv. de bekende jazz-muzikant Philip Catherine, die een uitzonderlijk stille e-bike zocht en nu rond rijdt met een Koga e-xtension. Leuke anekdotes, maar ik wil hier toch vooral graag benadrukken dat we het niet daarvoor doen (al zijn we er natuurlijk trots op), en dat voor ons elke klant even belangrijk is. Of het nu voor een babbel, een remkabel of een dure e-bike is, het maakt niet uit. Je bent hier altijd veel meer dan welkom.

Zo zijn we de afgelopen jaren ook als eerste en enige fietsenmaker in de Benelux erkent als 'ambachtsman' (door de fod economie), hebben we als eerste en enige het 'hib'-label van unizo mogen ontvangen. En kregen we zelfs bericht van 'het paleis', dat we worden opgenomen in de 'civiele lijst'. En ook hier kunnen we nog even doorgaan.

Heel mooi allemaal, maar het heeft me ook goed doen beseffen dat dit niet voor iedereen even evident is. Zodoende zijn we de afgelopen jaren ook gestart met heel wat projecten om meer kwetsbare doelgroepen te bereiken, en om het fietsen ook voor hen meer bereikbaar te maken.Zo zijn we er in geslaagd duurzame samenwerkingen op te zetten met; Monte Rosa (Kessel-lo), Tonuso (Brussel), Try-out (Brussel), Amber vzw (Bierbeek). Maar we steunen ook Paralympisch handbiker Carmen Koedood in haar missie, Olympisch goud halen (we duimen, maar doen meer dan dit). Ook hebben we een langdurige samenwerking met B.l.i.c (blauwput in concert, wil mensen uit onze gemeente samenbrengen d.m.v. muziek). De fietsschool van Leuven (volwassenen leren fietsen), is ook 1 van de projecten waar we mee onze schouders onder zetten. Zo hebben we bv. een hele fietsherstelplek gebouwd, zowel bij de fietsschool, als bij Tonuso. En de Leuvense energiesnoeiers rijden nu ook op door ons geschonken fietsen. Ook hier kan ik weer nog even doorgaan. Soms is het wat veel, maar het zijn allemaal zo een prachtige projecten.

Maar ook hier wil ik doen wat we kunnen, een fietsenwinkel mag (moet) volgens mij een 'groen' toonbeeld bij uitstek zijn. Zo zijn we volledig overgegaan op led-verlichting, zijn we overgestapt naar een 100% groene energieleverancier, hebben we ons een hybride wagen aangeschaft. De beglazing van de winkel is ook al super-isolerend. Maar er is nog (letterlijk) werk aan de winkel, de volgende projecten op til, zijn de volgende; er gaat een groendak komen, er komen zonnepanelen en ook de camionette zal een euro-6 worden. De rest van de beglazing zal later volgen. Stap voor stap, ben ik er van overtuigd dat ook wij een verschil kunnen maken.

Wij maken een zeer bewuste keuze, ik hoop dat jij ook bewust voor ons kiest!

Bedankt!

Tom

Zondag 2 juni, 2019. Update

we zijn bijna 2 jaar verder nu,  en uiteraard zijn een aantal van de aangekondigde veranderingen hierboven nu volop in werking. Ons dak ligt nu vol met zonnepanelen, onze bestelwagen is de meest ecologische op de markt geworden. Maar er is nog wel wat meer gebeurd, zo is er nu ook een afvalpers, die zorgt voor een betere scheiding van onze afvalstromen.  We werken nu ook met Lovebikes, een 100% in Nederland met de hand gemaakte fiets, en Velo de Ville is er ook bij gekomen. Bij al onze leveranciers hebben wij een kijkje achter de schermen genomen, om zo op alle gebied 100% zeker te zijn van wat we aanbieden.  We gaan ook in zee gaan met het brughuis, een zijproject van Amber vzw. En een hele belangrijke; ik ben momenteel samen met mijn dochter Charlotte aan het trainen om op zondag 12 augustus met de tandem naar Parijs te gaan. Zij is er nu bijna 10, ik droom al veel langer van fietsreizen maar kon er niet echt de tijd voor vinden. Maar nu is het dan eindelijk zo ver. Zondagochtend vertrekken we hier aan de winkel, met als eindbestemming de Eiffeltoren, een tocht die we zo basic mogelijk willen ondernemen. Tandem, tent, ... . Samen onderweg zijn, dat is het eigenlijke doel. Je zal ons kunnen volgen op de facebook-pagina van de winkel.

Zaterdag 10-08-2019. Update

wegens omstandigheden zijn we toch al eerder naar Parijs gefietst, en het was fantastisch! Volgens mij kan je niet veel dichter bij mekaar komen dan op zo een reis, je bent 100% afhankelijk van elkaar. Wat ben ik fier op mijn dochter, geen helling was haar te zwaar, gemiddeld deden we tussen de 70 en de 80km per dag. En ik kan je verzekeren, er zaten heel wat hellingen bij. Ons totaalgewicht (incl. onszelf) zat rond de 200kg, best stevig om dan bergop te gaan. Als ik je heb doen watertanden, onze tandem samen met 4 gewone trekkingfietsen en toebehoren verhuren we vanaf nu ook voor een zacht prijsje om het voor iedereen mogelijk te maken (tandem is geschikt voor 2 volw. , of 1 volw en een kind vanaf ongeveer 9 jaar). Meer info kan je altijd bij mij in de winkel, telefonisch of via mail verkrijgen.

Verder zit er ook nog een best ambitieus project samen met o.m. 'Kom op tegen kanker' aan te komen. meer hierover volgt later.

dinsdag 15-10-2019

Ons ambitieuze project is inmiddels achter de rug. We hebben op vraag van de gekende kankeronderzoeker Johan Swinnen, de volledige fietsondersteuning van zijn laatste looptocht naar Rome op ons genomen.

Fietsondersteuning bij een looptocht? Jazeker, deze tocht (zijn tweede, hij liep in 2017 ook al naar Santiago de Compostella) was veel uitgebreider georganiseerd. Zo was er nu een mobil-home die hem volgde, en waren er tot 4 fietsers die hem vergezelden, dat was onder meer bedoeld om bv ook kankerpatienten hiervan deel te laten uit maken. Je kan ook alles hiervan terugvinden op beeldjebijbeeldje.be . De tocht was ook een soort van sponsortocht ten voordele van kankeronderzoek. Per verkocht beeldje dat je aan iemand kon opdragen liep Johan verder. Ook wij hebben een beeldje aan iemand die een moedige strijd levert opgedragen.

Dit jaar hebben we ook de 'komt goed-pins' verkocht ten voordele van stop darmkanker verkocht. En met succes.

Beide acties staan los van mekaar maar gaan over hetzelfde, voor ons was dit louter toeval. Maar 2019 stond hier dus meer in het teken van de strijd tegen kanker.

We zijn nu sinds een week ook een aangesloten bij Enchanté 'hartelijke handelaar. Dit is een netwerk van handelaars waar onder meer daklozen altijd terecht kunnen voor bv: toiletbezoek of een kop koffie.

vrijdag 28-08-2020

een uitzonderlijk jaar is dit geweest (en het is nog niet voorbij), uiteraard voor iedereen. Maar in onze sector is het toch wel echt ontploft, alles is meer dan x3 gegaan, niet evident. Maar ook tijdens bv de lockdown zijn we onder meer voor de zorgverleners en anderen die echt van hun fiets afhankelijk zijn aan de slag gebleven. We hebben fietsen mogen leveren aan 'stapje in de wereld'. En Kevin is vader geworden van Oscar, gezond en wel. (super om een gast die hier op zijn 16 op stage kwam, op zijn 27ste tot een fiere vader -en goede collega- te zien uitgroeien). We hebben ook weer een nominatie op zak, we zitten in de préselectie voor ''meest duurzame en ethische ambachtsmensen van Belgie', (we zitten nu bij de laatste 10, in november weten we wie de nr1 is,  slechts 2 voor Leuven -proficiat Lotte Martens-, en slechts 1 fietsenmaker). 

09-03-2021

weer enkele stappen verder. De Préselectie hadden we op zak, in november 2020 was het groot feest! Door de minister van handel en de jury zijn we verkozen tot 1 van de 3 beste ambachtsmensen van Belgie. We kregen de titel 'parel van de jury', hieraan was een mooie geldprijs verbonden. En daarmee hebben we weer een nieuw mooi verhaal van start laten gaan. Deze geldprijs hebben we integraal gebruikt voor 'de verhalenweverij'. Zij zijn een vrijwilligersorganisatie die boeken, lezen brengt door middel van 'kamishibai' naar kinderen met bv een leesachterstand. (ik kende het ook niet; kamishibai is een soort van boeken uitbeelden met een verteltheater). Dit verteltheater staat op een fiets, en zo kom je er dus mee bij ons. Zij hadden een elektrische bakfiets nodig waar dit verteltheater in ingewerkt zit, zodat ze er makkelijker, veiliger etc mee aan de slag konden. Samen met Peter (schrijnwerker) van de 'klusbak', en 'Roncha' (Leuvens kunstenaar), hebben we een pracht van een Kamishibai-bakfiets mogen afleveren. Deze is nu sinds januari bij hen in gebruik. Kijk zeker ook eens op hun fb-pagina of website. Of beter nog, misschien weet jij wel een plek waar ze mogen komen vertellen.

Zo benieuwd wat 2021 nog voor ons in petto zal hebben. Het verhaal gaar verder.

24-11-2021

Weer een uitzonderlijk jaar, het tweede op rij (corona-gewijs). Maar ook weer een schitterend jaar. 

Dit jaar helaas geen spraakmakende projecten, al hebben we wel 3 twintigers op een Koga gezet, waarvan er 1 naar Santiago is gefietst, en 2 nu onderweg zijn naar Hong Kong, alle drie voor een goed doel.

Mijn zoon heeft nu de leeftijd die mijn dochter had toen we naar Parijs fietsten, dus nu was het aan hem. Wegens corona waren er beperkingen, en ook mijn tijd was helaas wat meer beperkt. Dus is het Amsterdam geworden. Meer dan 290 groene km's. Het was heerlijk.

Persoonlijk ben ik ook een nieuwe uitdaging aangegaan; ik ben docent geworden bij Syntra. In het duaal onderwijs geef ik nu op donderdag les, dus op die dag zal je mij niet meer in de winkel aant-reffen. Een zeer boeiende nieuwe ervaring is dit.donderdag 08-09-22

mijn vorig schrijfsel, begon ik met 'weer een uitzonderlijk jaar'. We zijn nu een klein jaar verder, en het is niet minder uitzonderlijk geweest. 

Ik heb het hoofdstuk als docent in juni mooi afgesloten, met enkel geslaagde leerlingen, het was heerlijk

Ik heb mee mogen deel uit maken van de selectiecommissie van 'ambacht in de kijker', ook een fantastische ervaring.

Ik ben door Warner Bros gevraagd om als expert deel te nemen aan hun programma 'de repairshop' , de opnames liepen van maart tot en met juni. momenteel op maandagavond te bewonderen op één.

Ja, dat allemaal en een gezin en een winkel. Het is veel geweest, meer zelfs dan dat.

Op 31-08-22 zette ik een punt achter alles. Je leest het goed, ook achter de winkel. Maar de winkel is in goede handen, deze werd vanaf de dag nadien verder gezet door 2 jonge broers; Bjorn en Bram. Het is tijd geworden voor mij om mijn gezondheid en mijn gezin terug op hun eerste plaats te zetten, en om stilletjes aan nieuwe wegen te bewandelen.

In 1993 ben ik als 15 jarige begonnen, in 2002 ben ik zelfstandige fietsenmaker geworden. En op 4-01-2004 ben ik met de winkel gestart. Het is mooi geweest. Bedankt voor de kansen en het vertrouwen dat ik al die tijd heb gekregen. Jullie waren geweldig!

'De fiets en de vriendschap' zal ook altijd blijven.

Hier en nu sluit ik ook letterlijk af. En draag ik ook dit verder over aan Bjorn en Bram.

Tommenu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x