Tom Hermans enige officiëel erkende 'ambachtelijke' fietsenmaker!

"Ik werk zoals men het 100 jaar geleden deed"

23/03/2017 - 02u47

KESSEL-LO - Fietsenmaker Tom Hermans uit de Jozef Pierrestraat in Kessel-Lo is als eerste en enige in ons land officieel erkend als ambachtsman. Hermans diende een dossier in bij FOD Economie en kreeg zijn erkenning onder meer omdat hij de kunst van het 'wielen rechten' beheerst. "We doen dat nog altijd zoals het honderd jaar geleden werd gedaan. Het vraagt trouwens veel geduld en ik leer nog elke dag bij", zegt Tom Hermans.

Fietsen Hermans in de Jozef Pierrestraat in Kessel-Lo is al dertien jaar lang een vaste waarde in de streek. Zaakvoerder Tom Hermans heeft ondertussen een stevige reputatie opgebouwd als fietsenmaker maar een echte erkenning was hem nog niet te beurt gevallen.

Daar is sinds kort verandering in gekomen want FOD Economie heeft Tom Hermans van Fietsen Hermans bekroond met het label 'ambachtsman'. Op zich geen wereldnieuws zou je denken, ware het niet dat Tom Hermans de enige erkende 'ambachtelijke' fietsenmaker is in ons land.

Uniek

"Het klopt dat geen enkele fietsenhandelaar in België mij dat ooit heeft voorgedaan", zegt Tom Hermans. "Eerlijk gezegd, ik stond er ook versteld van toen ik het goede nieuws kreeg. Ik had een redelijk dik dossier ingediend en blijkbaar kon ik de bevoegde diensten overtuigen. Het is bijzonder dat we het gehaald hebben en uiteraard ook een bekroning op mijn passie die ik al dertien jaar lang beoefen in mijn fietsenzaak in Kessel-Lo. Ik probeer al vele jaren het verschil te maken met mijn vakmanschap. Alles gebeurt hier ambachtelijk. Die inzet werd nu ook beloond. Iets om trots op te zijn en tegelijk een verzekering dat je fiets hier in gouDden handen is", aldus Tom Hermans.

De erkenning als 'ambachtsman' heeft Fietsen Hermans ook te danken aan één van zijn specialiteiten: wielen rechten.

"Wielen rechten is een echte kunst", vertelt Tom Hermans. "Wij doen het nog altijd op dezelfde manier als honderd jaar geleden, al gebruiken we natuurlijk wel moderne gereedschappen. Maar de techniek is nog steeds dezelfde. Wielen rechten is echt niet evident. Ik ben begonnen op mijn 15de en ik leer nog elke dag bij. Het is niet iedereen gegeven want wielen rechten vraagt veel geduld."

Nog een titel?

Fietsen Hermans maakt overigens nog kans op een tweede titel. De zaak is immers nog steeds in de running om uitgeroepen te worden als 'Tweewielerwinkel van het Jaar'. "Niet alleen de service maar ook ons assortiment getuigt van ambacht. Elke KOGA-fiets die we in de zaak aanbieden, wordt in Nederland met de hand gemaakt. De modellen wordt in de winkel nog verder geperfectioneerd en op maat afgesteld. Van de meer dan 1.400 Belgische deelnemers haalde de winkel de eindselectie van 22 kanshebbers in de strijd om de titel van 'Tweewielerwinkel van het Jaar'. Nog even wachten tot april want dan kennen we na een doorgedreven controle met vakjury en mistery shoppers de uitslag ", besluit Tom Hermans.

Lees het artikel op HLN

23 maart 2017

Tom Hermans enige officiëel erkende 'ambachtelijke' fietsenmaker!
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x